Select Page

Iată-mă la începutul unui proiect online complet nou, pe care îl pornesc de la zero, fără a prelua nici un articol dintre cele pe care le-am scris până acum pentru proiectele mele online anterioare.

Cred că multă lume din România mă asociază cu Windows pentru consumeri, prin prisma proiectelor anterioare (Windows Fără Limite, devenit wfl.ro și ulterior windowsinsider.ro), dar această etapă online se încheie aici pentru a lăsa loc celei pe care pornesc astăzi.

După schimbarea majoră petrecută zilele acestea la Microsoft am decis să merg online pe acest drum nou, într-un mediu profesional în care mă aflu oricum de ceva vreme.

Data la care demarează acest proiect nu este întâmplătoare. Este a doua zi de la reorganizarea Microsoft, când, odată cu înlocuirea lui Terry Myerson de către Rajesh Jha (fost EVP la Office) s-a produs “spargerea” grupului Windows and Devices de la Microsoft în mai multe compartimente, care trec în subordinea altor grupuri din Microsoft. Iată ce s-a întâmplat:

 • Rajesh Jha va conduce un grup nou, Experiences & Devices
 • Scott Guthrie va conduce un grup nou, axat pe Cloud + AI Platform.
 • Jason Zander devine EVP peste Azure și Windows (client, server și orice alte platforme).
 • Harry Shum rămâne la conducerea AI + Research.
 • Joe Belfiore continuă să se ocupe de Windows experience, inclusiv de relațiile cu OEM-ii
 • Panos Panay este noul Chief Product Officer

Cu alte cuvinte, se pare că Windows a fost prea costisitor pentru Microsoft. Deși nu se vor face concedieri, oamenii sunt redistribuiți în câteva echipe, care țin de grupuri diferite, și astfel bugetele vor acoperi aceste costuri.

Cred că a venit momentul să exprim liber niște opinii despre isprăvile Microsoft pe zona consumer.

 • Cred că toate eforturile Windows 10 și Windows 10 Mobile pe zona consumer au fost o risipă incredibilă de bani, ani la rând, cauzată de ruperea de lume și de realitate a celor care au condus grupul Windows la Microsoft. De exemplu, eșecul lamentabil de pe partea de telefoane a produs o dezamăgire atât de mare că nu îmi găsesc nici acum cuvintele pentru a o măsura, cu atât mai mult cu cât începutul părea solid, promițător.
 • În toți acești ani am perceput încontinuu dinspre Microsoft o ruptură, o permanentă stângăcie, o ezitare pronunțată în ce privește cercetarea de piață și comunicarea cu power userii, cu entuziaștii, cu consumerii, dar mai ales – foarte grav – cu dezvoltatorii și cu producătorii de echipamente hardware.
 • În ciuda deschiderii la extrema opusă opacității din vremea lui Sinofsky prin programul Windows Insider, feedback-ul nu este asimilat în produs în mod suficient, iar Windows as A Service cu două lansări pe an nu se prea potrivește cu planurile multora.
 • De multe ori Microsoft s-a mișcat cu un antitalent inimaginabil. Reacțiile și deciziile luate de Microsoft pe partea de consumer și pe partea Windows sunt incredibile, greu – dacă nu imposibil – de înțeles chiar și pentru un entuziast aproape fanatic cum am fost și eu la vremea Windows 7. Și am tot încercat să îi înțeleg, să-mi depășesc bias-ul și tarele vârstelor prin care am trecut alături de ei. Fără succes însă.
 • Sincer nu am înțeles niciodată de ce Microsoft a înlocuit zorzoane inutile legacy din Windows cu zorzoane noi inutile în Windows 10. Nici un fel de panglici colorate nu vor putea asigura succesul Windows 10 pe zona consumer atâta vreme cât produsele dau senzația de improvizație inginerească nefinisată și de module disparate aruncate peste platforma de bază. Ca să nu mai vorbesc de urâțenia crasă și înfiorătoare a implementării curente a noului limbaj de design Fluent. Nu spun că noul limbaj de design nu este OK, dar este implementat mult prea lent și necoordonat, inconsistent.
 • Aplicațiile UWP s-au dovedit un big flop, iar bridge-urile pentru portarea aplicațiilor desktop nu s-au mișcat nici ele. Windows 10 S nu a prins și este oferit acum ca un mod Windows, probabil pentru a nu se recunoaște repetarea eșecului Windows RT.
 • Microsoft Edge este un browser capabil, sigur, cu standarde și funcționalități unice care nu este folosit de nimeni.
 • Groove Music s-a închis, plecând steagul în fața Spotify.
 • Apoi, nu am văzut și nu voi vedea niciodată sensul unui Paint 3D, pentru că nimeni nu se ocupă pe PC cu desene și meme-uri 3D, poate cel mult copii de gimnaziu. Ori aceștia nu sunt o piață pentru hardware 3D capabil, ci mai degrabă o piață pentru zona EDU.
 • Apoi implementarea half-baked a Cortana în sistemul de operare nu cred că interesează pe nimeni de acasă, și cu atât mai puțin pe cei din Enterprise.
 • Vine și eterna tranziție de la Control Panel la Settings app și lista ar putea continua.
 • Am atât de multe lucruri în minte cu privire la aceste fail-uri repetate pe zona consumer încât nici nu știu de unde să continui.

De aceea înțeleg perfect eforturile noului Microsoft de a-i aduce cu picioarele pe pământ pe acești băieți permanent șovăitori din grupul Windows. Sunt singurii care nu mai dau rezultate financiare pentru că sunt rupți de realitatea consumerului. Rupți tare de tot.

De aceea am reflectat mult în ultimele luni și acum, la acest moment de reorganizare Microsoft, care a picat cum nu se putea mai bine, am decis că nu mai merită eforturile și timpul meu ca entuziast Windows Consumer.

Sorry guys. but I’m done as a Windows Enthusiast, I got better things to do. I must follow the money too.

Ce voi face mai departe? Îmi voi dedica timpul și energia pentru zona IT Pro și Business, cu accent pe Enterprise Mobility and Security. Am avut de mult la sertar ceva planuri mai vechi care se mulează perfect pe această schimbare, planuri care acum vor vedea lumina zilei.

God Speed …